internet marketing bureau

Ludieke acties met Guerrilla marketing

Wat is guerrilla marketing?

‘Guerrilla marketing is een strategisch doordachte reclameoverval die op een onvoorspelbaar moment, op een originele relevante manier en op het juiste ogenblik bij de juiste doelgroep sympathie en een onvergetelijke “wauw-effect opwekt voor een merk, mening, dienst of product”.

“Lees meer”

De 6 criteriapunten van guerrilla marketing:

  • De boodschap moet origineel en onconventioneel, qua inhoud en vorm zijn
  • Onverwacht en onvoorspelbaar. Een guerrilla boodschap moet en soort “overval” zijn
  • Een guerrilla-actie moet voldoende bereik hebben en dat bereik moet eventueel vergroot kunnen worden door mond-tot-mondreclame of redactionele aandacht
  • Een guerrilla moet inhoudelijk aansluiten op de kernwaarden van een product, dienst of merk en die kernwaarden vertalen naar een doelgroep
  • Het juiste moment en de juiste plek. Een guerrilla moet inspelen op actualiteit, op een productlancering of een gebeurtenis
  • Een guerrilla moet zorgen voor een wauw effect

Een goed voorbeeld van zo’n ludieke actie is natuurlijk de Bavaria Babes van het WK2010. Dankzij Bavaria staat guerrillamarketing meer dan ooit in de belangstelling. De Bavaria Babes hebben hier wereldwijd aandacht mee weten te trekken, vooral nadat ze door de FIFA werden gearresteerd en opgesloten. Het is gelukkig voor de babes met een sisser afgelopen, maar andere adverteerders zagen wel hoe je met zo’n guerrilla-actie de wereldpers kunt halen en hoe je als merk top of mind op het internet kunt worden. Want naast de televisie, kranten en tijdschriften kwetterde met name de online wereld over oranje biermeisjes.

Influencers

Wat een verschil met het tijdperk vóór de sociale media. Dankzij Facebook, Twitter, blogs, Youtube en andere, krijgen sommige guerrilla-acties een veel groter (wereldwijd) bereik. Want sociale media zijn de koffiezetautomaten, clubhuizen en huiskamers van vandaag. Ook als het gaat om een actie die op straat begint, maar op het internet en via social media verplaatst.

Via influencers landt die in een community, zoals elke vorm van marketing moet ook een guerrilla gericht zijn op een goed omschreven doelgroep- waarna die doelgroep en early adopters die actie van Twitter en andere social media verder over het net verspreiden. En dat kan heel snel gaan. Binnen 48 uur kan de buzz weer zijn verdwenen, want zo snel vervliegt hot news op het internet.

Wil je dus een ludieke guerrilla-actie op touw zetten, bedenk dan eerst een goede strategie hoe, met welke middelen, waar, wanneer en wat je met deze actie wil bereiken. Dat je ineens volop in de belangstelling staat kan natuurlijk wel aanleiding zijn voor een groots effect op je business.

Bron: Geld verdienen met Social Media van Cor Hospes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *